Patricia Lucas

Als jonge twintiger ging ik de HBO-V doen, niet per se omdat ik verpleegkundige wilde worden. Ik wist wel dat ik graag mensen wilde helpen…….

De eerste jaren van mijn werkzame leven kwam ik er al gauw achter een echte wijkverpleegkundige te zijn, lekker mijn eigen ding doen, achter iedere deur iets nieuws aantreffen en tegelijkertijd mijn professionaliteit in te kunnen zetten.

Ik groeide door naar een managersrol. Uitdagend en uiterst leerzaam. Wat was ik nog een jonge enthousiasteling als ik daar op terug kijk, maar ook, goh wat kon ik toen al goed verbinding maken.

Toen ik moeder werd, veranderde ik me met mijn gezin. Ik ging weer werken als wijkverpleegkundige, dit keer in een zelfsturend team. Wat was dat een heerlijke tijd en een verrijking dat dat op zo’n zelfsturende manier kon.

Daar kwam toen de rol als coach vrij en die, bleek later wel, was mij op het lijf geschreven.

Een heel veelzijdige functie, gericht op zowel het team als op het individu. Hier kon ik mijn ei wel kwijt. Daar heb ik veel geleerd over teams, hoe werken ze samen, welke patronen hebben ze. Maar ook, wat beweegt mensen, wat maakt dat ze zich fijn voelen.

Het vraagt/vroeg van me dat ik flexibel, creatief en daadkrachtig ben, zonder dat ik de connectie met de persoon/het team verlies.

Voor mij zijn de belangrijkste trefwoorden in het werk als coach:

eigen verantwoordelijkheid hebben en nemen- zelf problemen oplossen -samenwerken – kaders van de organisatie – (manier van) communiceren.

Ook was ziektebegeleiding een groot deel van mijn werk als coach.

Ik heb mijn kennis en kunde in de loop der jaren vergroot door het volgen van trainingen. Deze hebben me verder gebracht in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, maar hebben we ook meer laten zien hoe mensen in elkaar zitten. Denk aan vergroten van systemisch kijken en denken, hoe om te gaan met trauma, IVT methode etc.

Bij mij voel je dat alles er mag zijn, ‘niks menselijks is mij vreemd’. Ik ben iemand snel beweging brengt. Ik durf juist díe vragen te stellen waarmee je tot de kern komt.

Copyright (c) 2023 || Designed By: EP